Øko-helg

by admin on 27/11/2010

Øverland Andelslandbruk og Slow Food Asker og Bærum satte fokus på økologisk mat. Siste helg i november 2010 var det praktiske kurs, filmer, fotoutstilling, økologisk lunch, “rå kaker” og fabelaktige foredrag på programmet.

RELATERT INFORMASJON:
Øverland AndelslandbrukSlow Food Asker og BærumBilder fra arrangementet

Det hele begynte med tre praktiske kurs lørdag 27. november. Råmat, melkesyregjæring og baking med gamle kornsorter stod på agendaen.

Rawfood

Rå mat eller «rawfood» er den siste og meste trendy matretningen for tiden. Kafeen Helt Rå i Sandvika er et eksempel, de hadde både Lady Ga Ga og Prinsesse Märtha Louise på besøk den første uken. Rå mat er kort fortalt mat som ikke er varmebehandlet mer enn opp til 40 grader. Maten er hodesaklig ubehandler korn, frø, nøtter og grønnsaker Entusiastene av denne trenden hevder at vi mister opp til 80% av næringen ved tradisjonell matlaging, derfor ingen eller skånsom varmebehandling.

MelkesyregjÆring

Melkesyregjæring er en gammel konserveringsmetode benyttet for å ta vare på og lagre grønnsaker over tid. Grønnsaker presses sammen til at væsken flyter over grønnsakene. Alt legges i press og settes til gjæring i romtemperatur. Prosessen stoppes med å sette alt i kjøleskap. Holdbarheten er lang, det meste kjente melkesyrede produktet vi kjenner til er tyskernes surkål, «sauerkraut». Det brukes ofte store leirkrukker til å lage melkesyregjærede grønnsaker.

Krukker til melkesyregjæring kan bestilles fra den danske firmaet hjmmeproduktion.dk. De har forøvrig mange flotte produkter for de som vil lage mat fra bunnen.

Bakekurs

Bakekurset holdt Kristin og Johan Swärd som hadde med mel fra grove, gode og gamle kornsorter fra gården Aschim Vestre på Hadeland. Gården er økologisk og biodynamisk drevet. Det kan også nevnes at Kristian Ormset fra Vital analyse som var foredragsholder påfølgende dag kunne beviselig si at kornet til Kristin og Johan Swärd var det beste han hadde testet. Full av vitaminer og antioksidanter kunne han se gjennom mikroskopet.
Deigene ble satt for heving over natten og skulle bakes ut neste dag og gi brød til lunchen.

 

På Steinerskolen søndag samlet nærmere 70 menmesker seg for å delta på ulike foredragene som gikk parallelt. Det ble et flott påfyll av matkunnskap ikke minst på grunn av alle de flotte og kunnskapsrike foredragsholderne. Jeg vil spesielt trekke frem de eksterne. Linda Jolly som guidet oss gjennom landbrukes histore på tre kvarter, Astri Riddervold tok for seg matkonsrveringens mysterier og Kristian Ormset fra Viltal analyse som kunne vise oss med sine mikroskopbilder at

økologisk dyrket mat har i de fleste tilfeller en bedre kvalitet enn konvensjonell mat.

Våre egne interne foredragholdere som snakket om kompostering, restemat og økologisk landbruk gav oss også mye matnyttig.

Maten må ikke glemmes. Til lunch ble det servert 2 sorter gresskarsupper en tradisjonell 100% økologisk med gresskar, løk og grønnsaker samt en thai-variant med tilsatt løk, kokosmelk og karripasta. Nybakt brød av mel fra Hadeland samt økologisk smør og rømme fra Røros bidro til at dette ble et meget smakelig måltid. Kaffepausen senere på dagen gav oss smakfulle og helt rå kaker.

Print Friendly, PDF & Email

Previous post:

Next post: