Den nye gastronomien

Neo-gastronomi er et begrep som er blitt til som en følge av Slow Food’s utvikling. Det hele startet med god mat i gode venners lag, eno-gastronomi, forsatte med eco-gastronomi som dreide seg om helsen til moder jord.

RELATERTE SAKER:
Lær deg alt du trenger å vite om Slow Food på 5 minutter
Neo eller den “nye” gastronomien er en ny forståelse av gastronomi og en mer nyansert tilnærming som anerkjenner forbindelsene mellom tallerkenen, jorda, menneskene og kulturen.

Begrepet ble først brukt til å beskrive utviklingen av Slow Food bevegelsen, som begynte med å forsvare god mat, gastronomiske nytelse og et roligere liv (eno-gastronomi), og som en logisk konsekvens ble begrepet utvidet til å gjelde spørsmål omkring livskvaliteten og helsen til jorda vi bor på (eco-gastronomi).

Neo-gastronomi legger til et mer helhetlig element: en neo-gastronom har en ansvarlig, helhetlig tilnærming til mat, å kombinere en interesse for mat, vin og kultur med et ønske om å forsvare miljø, mat, biologisk mangfold, og vurderer det å spise som ikke bare en biologisk nødvendighet, men også en selskapelig fornøyelse som kan deles med andre.

En neo-gastronom er klar over at de valg han gjør i matveien har en direkte effekt på markedet og matproduksjonen, og at de hverdagslige valgene kan gjøres slik at de er et gode både for gane, miljø og samfunn.
kilde: Nyhetsbrev fra Slow Food Internasjonalt 04/2010

 

Print Friendly, PDF & Email