Ravnsborg gård

by admin on 05/06/2009

ravnsborg_w500

Ravnsborg gård er Norges største gartneri når det gjelder produksjon av urter. De holder til i Hvalstad kun en kort spasertur fra Hvalstad stasjon.

TEKST OG BILDER: John Tollefsen

Jeg ble tatt imot av Mona som nevnte interesse for og kjærlighet til faget for å lykkes som urteprodusent. De selger fortrinnsvis til restauranter og storhusholdninger, men også til bl.a. Ultra-butikker.

Etter en kort prat i kantina, ble jeg vist rundt av Jan Tore som startet gartneriet i 1990. Etter å ha kjøpt og tatt imot torv og frø fra importører i Norge, planter de frøene i torva og siden blir de fraktet til såhuset hvor de tilbringer de første ukene av livet. Etter hvert som de vokser til, blir de fraktet på samlebånd til et av de 5 drivhusene for videre vekst og til slutt salg.

Å gå rundt i drivhusene til Ravnsborg er en opplevelse i grønt siden urtene befinner seg på store bord hvor de danner grønne “tepper” fra vegg til vegg i drivhuset. Unntaket er rød basilikum som tvertimot er mer eller mindre fiolett. En spasertur gjennom alle drivhusene med smaking av diverse urter underveis var en positiv og smaksrik opplevelse.

Det som slo meg mens jeg ble vist rundt av Jan Tore, var at temperaturen var så behagelig. Jeg mener virkelig å huske at det var adskillig varmere og fuktigere når jeg jobbet hos Hafskjold i Lier for omtrent 30 år siden. Vel, vel, det skal jo noe til å huske så langt tilbake.

Ravnsborg gård bruker kunstgjødsel og driver ikke økologisk. Ifølge Jan Tore ville gjødsling med kumøkk føre til stor fare for e coli-bakterier med tilhørende fare for diare og jeg har ikke tenkt å si han imot. Ellers kjøper de små pakker med insekter som de plasserer på en del av urtene. Disse insektene spiser igjen insekter som ellers ville ha spist urtene.

Av utvalget til Ravnsborg nevner jeg:

  • basilikum
  • estragon
  • gressløk
  • koriander
  • lavendel
  • oregano
  • salvie
  • timian

For utfyllende informasjon om urtene til Ravnsborg, se deres hjemmeside som angitt ovenfor.

Hvis du vil sette smak på maten eller vil lage en urtete eller prøve å kurere en sykdom, har du kommet til rett sted. Urter har vært brukt til alle disse formålene i generasjoner.

RELATERT INFORMASJON
Hjemmesiden til Ravnsborg gård

Print Friendly, PDF & Email

Previous post:

Next post: