Tim Wendelboe

by admin on 04/09/2008

Fra kaffebønne til kaffekopp. En tidlig morgen tok Slow Food Oslo turen innom et kaffested på Grünerløkka for en prat. Vi ville vite mer om veien fra kaffebønnen til kaffekoppen, fotografere og finne ut av hvordan gode smaksopplevelser blir til.

Opprinnelse og sporing

Vårt valg av kaffested som ligger i Grünersgate 1 var ikke et tilfeldig valg. Her har de full kontroll på de kaffebønnene de kjøper. Direkte kontakt med produsenter og lokale kaffebønder, gjør at de får førstehåndskunnskap om råvaren de benytter i de ulike kaffeblandinger. Handel direkte med bonden, gjør det lettere å være sikker på at det man betaler for kaffen kommer rett til produsenten. I tillegg vil denne direkte kontakten gi den ferdige kaffen en referanse og identitet. Det blir ikke bare en kaffe fra Brasil.

Fra bønner til kaffeblanding
Kaffebønner fra ulike steder i verden er kjøpt inn. Jobben nå er å sette sammen, brenne kaffebønner og skape gode kaffeopplevelser. Dette er en jobb som krever kunnskap, kompetanse, lidenskap og tålmodighet. Ola, Tim V. og Tim W. har ferdighetene som skal til for å komme opp med gode blandinger. De lukter, smaker, ser, tar på kaffebønnene, og bruker mange sanser for å skape sin kaffe. Kaffe har over 800 komponenter så det er mange faktorer å forholde seg til.

Brenning av kaffeblandingen
Den kreative delen med å sette sammen en blanding er unnagjort. Hvordan de ulike bønnene skal brennes, tid, temperatur, fuktighet styres nøyaktig for å oppnå det ønskede resultat. Det var fryd å se Ola i aksjon, han hadde ansvar for brenningen den morgenen. Kunnskap, kompetanse, nøyaktighet og full kontroll med maskinene hele veien. Manuelle kontroller underveis. Ta på, se, lukte, smake og høre. De ferdige nybrente kaffebønnene slipper ikke lukten inn i lokalet, men opp i luften og sprer liflige kaffelukter ut seg over hele Grünerløkka. Ingenting er tilfeldig på dette kaffebrenneriet.

Blumenthal og TW
Jeg tenker på tv-serien til Heston Blumenthal når jeg ser kaffe-gutta i aksjon. I Blumenthals søken etter det perfekte måltid går han også meget grundig til verks. Som en kuriositet kan nevnes at Heston Blumenthal eier og driver verdens beste spisested, The Fat Duck. Dyrt og deilig og 2 års ventetid på ledig bord. Tim med enkel V, styrer butikken denne morgenen, kvern og kaffemaskin behandles kjapt og effektivt. Gyldne dråper åpenbarer seg i kopp etter kopp. Kaffelukt og kunder. Vi, fotograf John og jeg forlater overveldet og imponert over TW, som stedet heter. TW er initialene til eier Tim Wendelboe. Vi har sett Ola og Tim V i aksjon denne morgenen og var imponert over deres ferdigheter. Tim Wendelboe selv har ubeskjedent nok som målsetting å være et av verdens beste kaffebrennerier. Med to verdensmestertitler å skilte med er han sammen med sine kolleger på TW på god vei. ( Eller helt i mål, spør du meg etter å drukket opp min kopp kaffe denne morgenen)

( FOTO: Tim Wendelboe og John Tollefsen)

Print Friendly, PDF & Email

Previous post:

Next post: