Gourmetsopp

by admin on 16/06/2009

Med sitt firma Gourmetsopp produserer Elisabeth Maarud økologisk kongeøsterssopp, et kvalitetsprodukt flere og flere etterspør og vet å sette pris på.

En snau times kjøring nordover for tigerstaden, litt bortover og opp en idyllisk gårdvei ligger Dystlandhaugen gård som et smykke i kulturlandskapet. Gårdeier Elisabeth Maarud tok i mot oss i jord til bord redaksjonen i Slow Food Oslo på denne solfylte junidagen.

– En tilfeldighet gjorde at jeg begynte sopp i 2005, kunne Elisabeth fortelle. En artikkel i en avis av fenget interessen. En avtale ble inngått. Lærerjobben ble sagt opp og her er jeg i dag, fortsetter den entusiastiske småskalaprodusenten.

Kongeøsterssopp (Pleurotus eryngii, King Oyster Mushroom) har en naturlig utbredelse i Sør-Europa, Nord-Afrika, Sentral-Asia og i Svartehavs-områdene. Kongeøsterssoppen har en fast konsistens og smaksmessig så minner den om steinsopp.

Soppen får jeg i poser fra Den Blinde Ku som er rettighetshaver. Sopper ligger i en blanding av sagflis, speltskall og hvetekli og har ”hvilende” soppsporer, fortsetter Elisabeth. Jeg får blandingen med soppsporer inn på gården som jeg setter inn i flere ulike dyrkningsmiljøer blant annet et høst-lignende rom. Fuktighet, frisk luft, lys og temperatur i en nøye tilpasset miks gjør at soppen vokser. Soppen er ferdig til på 7-8 uker. Deretter blir det pakking og utkjøring til kunder. Kundemassen er fordelt noenlunde likt på restaurant og dagligvaremarkedet.

Elisabeth Maarud har i likhet med de fleste av de andre småskalaprodusentene vi har besøkt blitt litt overrasket over hvor mye tid og krefter som distribusjon, salg og markedsføring tar. Hun kunne tenke seg å bruke mer av sin tid på å skape gode unike produkter samt utvikle nye.

Økologisk dyrket kongeøsterssopp ble kåret til ”Årets råvare for land i Oslo og Akershus” under Matstreif 2008.

Kongeøsterssoppen kan med hell syltes, fryses og tørkes, og beholder både konsistens og aroma i 4-6 måneder. Som ferskvare har soppen en holdbarhet på en uke ved oppbevaring i kjøleskap.

Du som forbruker burde av og til velge mat som er produsert i din nærhet, er økologisk dyrket og god på smak. Du bidrar til økt mangfold, bedre miljø, flottere kulturlandskap og gode matopplevelser. Du yter en innsats for den nye gastronomien, den gode, rene og rettferdige maten.

RELATERT INFORMAJON:

Hjemmesiden til Gourmetsopp
Matoppskrift: Pai med kongeøsterssopp (ekstern link)

Print Friendly, PDF & Email

Previous post:

Next post: