Fiskecentralen

by admin on 16/06/2009

fisekcentralen_w75

Fersk norsk fisk av høy kvalitet i Oslo finner i fiskehallen på Akershuskaia. Fiskecentralen en av andelshaverne i fiskehallen starter arbeidsdagen ved 4-tiden om morgenen og der går i ett frem til 9 før det roer seg. Restauranter og fiskebutikker skal forsynes med fersk norsk sjømat.

Daglig leder Magne Paulsen tok kjapt i mot Slow Food Oslo sin ”jord til bord” redaksjon og vi måtte bare henge på, her gikk det unna. Alle ansatte jobbet systematisk, raskt og effektivt.

John knipset med kamera, fisk av alle slag som vi fant i kummer, på is, hel, filetert og røkt. Frisk sjølukt og temperatur ned mot null grader bidro også til at tempo måtte holdes oppe. Dette var ikke et sted for sarte og stillestående sjeler.

Det meste av fisken kom fra Vestlandet kunne Magne fortelle, fra sør- vestlandet og opp til trøndelagskysten. Mange hender har gjort en jobb før fisken ligger her og som skal sendes videre til våre kunder, tilføyer Magne. Fiskeren på Vestlandet gjør en jobb som videreføres til neste mann som bearbeider og pakker. Lagring på is og null til fire grader. Transport med trailer fra Vestlandet og over fjellet til Oslo.

Fiskecentralen tar i mot bestillinger fra fiskebutikker og restauranter i hovedstaden. Den ferske og islagrede sjømaten pakkes og sendes ut fortløpende.

Fersk fisk, hva er det for deg spør jeg? Fisk er som kjøtt, det trenger tid til å modnes, svarer Magne. Fisk som er helt dagfersk er løs i kjøttet og smaker ikke særlig godt. Litt lagring derimot gjør fisken godt. Den blir fastere i kjøttet og utvikler en god smak. Og ikke å forglemme sesongvariasjoner. Det er ikke sesong for alle typer fisk hele året. Nå er det for eksempel ikke tiden for fersk torsk, makrell derimot er noe å satse på nå, avslutter fiskehandleren og iler av gårde for å effektuere nok en ordre.

Vi finner igjen sjefen etter en stund der han hakker løs på en stor Håbrann – Magne, den fisken er allerede dau, kommer det muntert fra en kunde i nærheten. Håbrannen var en svær rugg på 133 kg. Den er lillebroren til hvithaien fikk vi vite.

Vi takker Magne Paulsen og hans kolleger for besøket og lukker døren bak oss og skyndes oss ut i junisolen som maler bygningene på Akershuskaia gyldne. Halvannen time i kjøleskapstemperatur skaper også et påtrengende behov for en god kop kaffe.

Neste gang du får kjøper sjømat i fiskebutikken, husk at det er mange mennesker i Norge som har jobbet raskt og effektivt for at du skal få et trygt måltid sjømat med deg hjem til middag. At denne fisken ikke har vært frosset og tint flere ganger, fanget ulovlig og ikke tatt turen rundt jorden på veien er også greit å vite i disse miljøtider.

RELATERT INFORMASJON:

Fiskehallen i Oslo (Ekstern link)
Fiskecentralen (Ekstern link)

Print Friendly, PDF & Email

Previous post:

Next post: