Høgda Gårdsmeieri

by admin on 10/05/2010

hogda_w500

På toppen av Høsbjøråsen like ved Brummundal ligger Høgda Gårdsmeieri. Veien opp er bratt, det føles som om bilen er på vei rett opp i himmelen der den tar seg oppover på førstegir.
Bonde og yster Tore Skarpnord tar imot oss på gården. Som hos de fleste på innlandet så er kaffen ikke langt unna. Bratt ja, sier Tore om veien opp til gården. Du kvier deg litt for å ta den siste ølen når du skal gå hjem fra byen sent på kvelden.

Tore viser oss rundt og forteller gjerne om gården og livet som bonde. Han er spesielt stolt av sine prisbelønnede telemarkskyr og shetlandsponnier.

Om fremtiden er han mer reflektert. Forutsigbarhet i forhold til inntekten for bønder vil bli utfordringer fremover, mener han. Unge, som vil satse på landbruk i Norge, må få det mer forutsigbart enn i dag om vi skal ha håp om at noen vil satse på bondeyrket.

Ystingen av pultost lærte Tore av en lokal ringrev i faget i 1972. Læremester Arve Brattengen er nå gått bort. Tore har arvet de gamle tretrauene fra den gamle mesteren. Nøler, som vi kaller dem, er de jeg bruker til å modne osten, forteller Tore.
Høgda Gårdsmeieri selger sine produkter til lokalbefolkningen. Ut over pultost tilbys rømme og smør. Tore har flere modninger av pultosten. Denne er skikkelig moden og for viderekomne, sier Tore, idet han viser oss en boks med ”flytende” pultost. Ganske annerledes i strukturen enn den vi så på Holen Gårdsysteri. For de som ikke liker en så voksen smak på osten, tilbyr gårdsmeieriet kokost. En ost som rett og slett er oppkokt pultost og som gir osten en mildere smak.

RELATERT INFORMASJON:

Gårdens hjemmeside
Pultost – en verdensarv å ta vare på
Slik lager du pultost – en innføring
Les mer om de norske presidiene i Smakens Ark 2009 (PDF)
Pultosten er omtalt en egen engelskspråklig folder
(PDF)

Previous post:

Next post: