Holmen Crisp

by admin on 07/05/2010

crisp_w500

Ertebrød – fra langreist til kortreist nytelse. Ertebrødet lages på Kapp, Østre Toten og alle ingredienser er i dag dyrket på jorder rundt den lille flatbrødfabrikken Holmen Crisp, verdens eneste leverandør av erterflatbrød.

Erteflatbrød er laget av rug, hvete og ertemel. Rug og hvete har vært enkelt å få tak i fra nærområdet, forteller Håkon Rostad til oss i jord til bord, mens ertemel har hatt en lengre reise. I begynnelsen kjøpte vi ertemelet fra USA noe vi gjorde frem til oljekrisen på 80-tallet. Krisen førte til en prisøkning på melet som førte til at vi så oss nødt til å søke etter andre og rimeligere leverandører.

Vi fikk skaffet oss en avtale om levering av ertemel fra Sverige. Svenskene har en stor produksjon av gule erter fordi mange har tradisjon med å spise hjemmelaget ärtsoppa på torsdager.

i 2009 ført tilfeldigheter til at daglig leder ved Holmen Crisp møtte nabo Hans Petter Enger på gården Groseth i Nordlia som produserte nettopp gule erter. Ertemelets reise fra USA via Sverige er et avsluttet kapittel. Nå kjøper Holmen Crisp kortreiste erter av Hans Petter Enger som sender ca. 25 tonn gule erter til Holli mølle for maling og ertemelet returneres til flatbrødfabrikken.

Det kan bli enda mer kortreist. Erteprodusent Hans Petter Enger leverer 25 tonn til Holmen Crisp av en totalproduksjon på 35 tonn. På grunn avtalen med flatbrødfabrikken vil Hans Petter bygge egen mølle.

Og designet på pakka, spør jeg, har den alltid vært slik? Ja, sier Håkon. Den har vært uforandret i 60 år. Den eneste endringen har vært størrelsen på pakka. Den er endret fra 450 til 400 gram, litt på grunn av å få en mer psykologisk pris overfor butikk-kjedene, forteller Håkon. Det er noe vi angrer på i dag, fortsetter han. Mesteparten av ertebrødsalget foregår i forbindelse med rakfisk. Folk kjøper en pakke til høstens rakfisklag og tenker ikke på vekten. Kundene kjøper like mange pakker som før, men mindre volum.

Og skrivemåten? Det står erterbrød på pakka, burde det ikke hete ertebrød? Det er det mange som har lurt på, svarer Håkon. Hva er det som er riktig? Jeg har sjekket med Per Egil Hegge i Aftenposten og han sier at begge skrivemåtene kan brukes.

Vi i jord-til-bord-redaksjonen takker for oss. At dette var ekte Slow Food, er fotograf John Tollefsen og jeg skjønt enige om. Slow Food’s enkle filsofi er å vurdere om maten er god, ren og rettferdig. Flatbrødet smaker godt, det er rent, det vil si ikke til skade for dyr, natur eller mennesker. Rettferdig siden produsenten får en rettferdig betaling for den jobben han gjør. Alle faktorer er oppfylt.

 

Den lille flatbrødfabrikken har fått Arne Brimi til å komme med gode og smakfulle ertebrød-oppskrifter.

SETERGODT
Bland sammen rømme og tyttebærsyltetøy. Riv brunost og rør inn. Piskes stivt og smøres i et tykt lag på ertebrødet.

FISKE-SNACK
Bland sammen rømme, litt vann og røkt ørret eller laks. Kjør blandingen i hurtigmikser. Blandingen smøres i et tykt lag på ertebrødet.

FISKERENS TRØST
Lag en god potetstappe. Rør inn kokt, lettsaltet og benfri torsk i mosen. Stek bacon i små terninger. Legg mosen på et fat strø bacon over og stikk erteflatbrød i mosen og bruk flatbrødet til å spisen med.

URTEDIP
Pisk rømme og tilsett finahkkede urter som f.eks persille, dill og estragon.

KAVIARDIPP
Pisk rømmen tykk. Tilsett vanlig kaviar og finhakket gressløk.

Ertebrødet får du kjøpt i de fleste velassorterte dagligvarebutikker i Norge.

Er du en ihuga tilhenger av ertebrødet fra Kapp, Østre Toten ved Mjøsa kan du tillegg til å kjøpe brødet bli tilhenger på Facebook-gruppen, ertebrødets venner.

RELATERT INFORMAJSON:

Flatbrødfabrikkens hjemmeside

Print Friendly, PDF & Email

Previous post:

Next post: