Persbråten Gård

by admin on 17/08/2010

Dyrevelferd i særklasse. En smal vei ved hoppbakken på Skui leder til et åpent og velpleid kuturlandskap. Der har bonde Johan Persbråten sitt paradis. Han og kona er ikke ensomme på den økologisk drevne og 340 mål store gården. Et halvt tusen sauer, flere titalls storfe, hester med 3 føll, gjeterhunder, en elghund, en nysjerrig hane og sikkert flere dyr holder dem med selskap.

Jord til bord besøkte Johan Persbråten forleden for å få et innblikk i økobondens hverdag, gleder og utfordringer. Johan tok oss med ut på jordet, hvor vi slo av en prat og fikk studert storfe på nært hold. Lugn og ro preget både bonden og dyrene. De opptil et tonn store dyrene var rolige, nysjerrige og kjælne. De mest særpregede dyrene hadde egne navn, storoksen ble kalt for Cæsar, et trivelig høylandsfe som luntet rundt i bakgrunnen het Aleksander. – Etter Aleksander den store, føyde Johan til. – Men han er så liten, derfor bare Aleksander. Litt skeptiske var dyrene mot oss nykommerne, likevel kom de bort og hilste på. – Jeg har livdyr som jeg aler opp og selger etter et års tid fortalte Johan. Selv om jeg har drevet de frem etter økologiske prinsipper så er det ikke sikkert at jeg får solgt de videre til likesinnede, som oftest så kjøpes de av noen som driver med konvensjonelt landbruk.

To ivrige gjeterhunder fulgte i hælene på oss, stadig på jakt etter noen dyr å samle inn. Johan måtte stadig vekk stagge iveren. Det kom sindige men bestemte kommandoer som hundene adlød.

I en annen innhegning var det noe titalls sauer, resten av besetningen var ute på beite i skogen og vedlikeholdt kuturlandskapet. – De skal jeg sanke dem inn i september fortalte Johan. Her på den åpne enga fikk vi se gjethundene i aksjon. Det var korte kommandoer som, venstre, høyre og bak. Hundene adlød villig, dirigerte og samlet sauene etter alle kunstens regler og imponerende å se på, flott for fotograf John var det også. Selv her i saueflokken var det helt påtagelig hvor rolig alt var. En ro som lå i alt; landskapet, dyrene og bonden, bare forstyrret av knatring fra en leirduebane i nærheten. Lyden har dyrene blitt vant til fortalte Johan, ikke så verst i dag på grunn vindretningen, men er vinden ugunstig så blir det ekko i hele området her og veldig bråkete.

Hvordan får du solgt varene dine?, spør jeg – Det er butikker og restauranter i nærheten som er kundene, blant annet Ultra i Sandvika og Jacobs på Holtet. Og til Øyafestivalen leverte jeg forrige helg alt det økologske lammekjøttet, veldig flinke folk der inne tilføyde Johan. Det er 6. året jeg samarbeider med dem. På Leangkollen skal jeg levere 70 lam.

Og slaktingen hvor foregår den? – Den er inne hos Fatland i Oslo, kort vei inn dit, la Johan til. Hva med mobilslakt? – Har du vurdert det?, – for erfaringsmenssig kan jo ofte store slakterier, et nytt og fremmed miljø føre til stress hos dyrene; som igjen fører til dårligere kvalitet på kjøttet, ytrer jeg. Jo, svarer Johan, Fylkesmennene i Oslo og Akershus samt Østfold undersøkte mulighetene omkring det å få etablert mobillslakting. Det tillot dessverre ikke mattilsynet, derfor denne nest beste løsning.

(Vel hjemme etter besøket gårdsbesøket på Skui satt jeg og skulle få sagt noe fornuftig om vårt besøk og få det ned på papiret i form av ord med mening, sjekket jeg opp fakta om Aleksander den store som viste seg å ruve bare 1 meter og 68 centimeter over bakken. En SMS opp tll Johan med faktainformasjon og beskjed om at Aleksander fint kunne hete den store ble promte tatt til følge. Aleksander den store er han som poserer villig på bildet øverst i artikkelen.)

RELATERT INFORMASJON:

Video
Kontaktinformasjon:
Adresse:Persbråten 120, 1340 SKUI,
telefon: 67 13 60 52 / 91 57 79 04
e-post: joludper@online.no

Print Friendly, PDF & Email

Previous post:

Next post: