Sørli gård

by admin on 20/06/2010

Om høna, egget og livet på landet. Runar Sørli og Hanne Fjeldbraaten tok imot på Sørli Gård et stykke utenfor Sarpsborg. Jord til Bord* hadde tatt turen til Østfold for å se nærmere på økologisk eggproduksjon.

Vi ble invitert inn på lunch inn i en flott okergul laftet villa som ved første øyekast så ut til å være en veldig gammel laftet bygning. Der tok vi feil – denne bygde jeg selv for 4 år siden kunne Runar fortelle. Vi kom inn på et trivelig og romslig kjøkken der Hanne hadde kontroll på grytene. Det var hønsefrikassé på gang, en liflig lukt av god kraft og grønnsaker fløt som fløyel gjennom rommet og pirret smaksløkene. Dette lovte bra.

Varmmat till lunch var vanlig på gården. Jeg var i gang ved 5-tiden i morges og et skikkelig måltid nå må til, fortalte Runar melom munnfullene. Vi fikk også smake på noe som Runar hadde fra sine 200 kyr, kald, fersk, økologisk og upasteurisert melk.
Nydelig, men sjelden og utilgjengelig drikke for oss uten egne kyr. Upasteurisert melk* har ikke en bonde lov å selge fordi det er farlig, mens røyk og brennevin kan omsettes over en lav sko, ytrer Runar reflektert. Vel fornøyde, etter nydelig frikassé, smuldrepai med jordbær og kaffe var det tid for å se på hønseriet.

Hønseriet lå noen hundre meter fra gårdsbygninigen. Runars besetning var på 7500 høns og noen få haner til å passe på flokken. Bestningen produserer egg fra de kommer til gården 14-16 uker gamle og verper til de er 75 uker. Da slaktes besetningen, hønseriet rengjøres og ny besetning med verpehøns kjøpes inn. Verpehønsene kjøpes fra Bjørk Hønseri i Askim. De unge hønene legger små og deillge egg i 2-3 ukers tid før de kommer i gang med normal eggstørrelse, mens et skifte av besetning gir et opphold i normal eggproduksjon på ca. 2 måneder. Hønene spiser økologisk fôr som består av hvete, rug og mais. Fôret til hønseriet på Sørli kommer fra Norgesfôr og blir supplert med noe fôr fra egen avling.

Hønseriet hadde en romslig uteplass der besetningen fritt kan bevege seg. Det var ikke så mange hønene ute på denne søndags ettermiddagen. Adferden til hønene er ulik fra besetning til besetning, kunne Runar fortelle. Den jeg har nå er sky, litt smånervøs og liker seg best innendørs. Den forrige jeg hadde trivdes godt ute og aller best i godt vær, 15-20 grader varmt, vindstille og overskyet.

Etter turen i hønseriet tittet vi inn i pakkeriet og gårdsbutikken som kunne tilby høns og økologiske bringebær i tillegg til egg. Klinkegg, brune og hvite egg. Brett med egg stod fremme. Kundene kjører til Sørli for å handle, de legger penger i en liten boks og tar med seg et brett med egg. Ingen betjening og låste dører. Dette er en ordning som fungerer, forteller Runar, i det en dame kommer inn for å kjøpe egg. Hun tar med seg et brett og legger penger i boksen. Ekte og ærlig vareomsetning i praksis. Stikk gjerne innom Rognemyrveien 240 og kjøp økologiske egg, høns og bringebær.

Jord til bord takker for matpraten og et par trivelige timer på Sørli og returnerer til hovedstaden og bylivets mas, litt klokere på høna, egget og livet på landet.

YTTERLIGERE INFORMASJON:

Gårdens hjemmeside

Wikipedia om Tamhøns (Gallus gallus domesticus)

Egg:Tall og fakta

Matportalen: Slik sjekker du om eggene er ferske

FOTNOTER:

* Jord til bord er et Slow Food prosjekt som startet i 2008. Vi besøker småskala mat- og drikkeprodusenter i vårt nærområde. Vi forsøker med ord og bilder å formidle den flotte jobben våre lokale produsenter gjør, de som bringer oss mat fra sine gårder til vårt bord.

* Slow Food har vært en av flere aktører som har kjempet for upasteurisert melk. Slow food har samarbeidet med Norsk Gardsost, Oikos, og Norsk Bonde- og Småbrukarlag i høringsprosessen i denne saken. Slow Food ved Ove Fosså leder av Smakens Ark i Norge deltok også på høringsmøte hos Mattilsynet sommeren 2008. Fosså skriver i en bloggkommentar om saken: – Her kan du lese vårt høringssvar Mattilsynet har vært positive til å tillate salg, og er det fortsatt, håper jeg. Saken ligger ennå hos dem (ting tar tid), og vi regner med at det blir en ny høringsrunde.

Previous post:

Next post: