Aurskog kjøtt er en tradisjonsrik kjøttforretning med eget pølsemakeri. Pølsemakeriet har produsert håndveksmessige kvalitetsvarer til lokalbefolkningen siden 60-tallet.
Elgjegere fra fjern og nær har også glede av den kompetansen Aurskog kjøtt har opparbeidet på behandling av hele elgskrotter. Kyndige pølsemakere parterer og videreforedler kjøttet etter jegernes ønsker.
Da jord til bord-redaksjonen ankom Aurskog var pølemakerene godt i gang med å ta i mot en elg. En avtale med viltnemda gjør at de elgene som kan brukes i matproduksjon bearbeides videre av Aurskog kjøtt. Etter at vår elg er blitt kontrollert av vetrinær kan pølsemakerne gå i gang med videreforedling av kjøttet. (Tidligere ble påkjørt vilt sendt til kjøkken på lokale syke- og aldershjem. Hjemmene har modernisert og effektivisert bort sine kjøkken til fordel for langstidsholdbar foliemat som tilbys de fleste av våre syke og eldre.)
Elgkjøtt er et varemerke for Aurskog Kjøtt, et godt eksempel er deres prisbelønnede elgepølse består av 70% elgekjøtt samt spekk og krydder. En pølsemaker lager imidlertid mye mer enn bare pølser: Biffer, farser, deiger, kjøttpålegg og stekte varer finner veien fra pølsemakeriet og inn i butikken.
I tradisjonsrike høytider som jul og påske er det travelt hos Aurskog kjøtt. Lokalbefolkningen kjøper medisterfarse, innmatpølse, sylte, spekeskinke og wienerpølser. God kvalitet, og stedsegen smak på mat skal det være.
Aurskog Kjøtt sin wienerpølse, Bratliwiener har endog en egen Facebook-gruppe tilegnet de som har spist over 10 kg med Bratliwiener.
En annen spesalitet på pølsefronten er Mangenskogpølsa som ble til i 2007 kan vi lese i en PDF utgitt av Mangenfjellet Turlag. Det er hyggelig å lese at et utvidet kulturarrangement som elgens dag skaper matnyttige ideer som ivrige pølsemakere viderforedler og bringer frem til middagsbordet.
Jord til bord valgte å besøke Aurskog kjøtt i et forsøk på å gi våre småskala kjøttbutikker og pølsemakere litt oppmerksomhet. I vårt område, Oslo og Akershus finnes det kun et fåtall produsenter igjen. Om ikke vi med-produsenter* kjenner vår besøkelsestid så vil pølemakerne og de små unike kjøttbutikkene forsvinne.
I dag så er 99% av norsk daglivareomsetning styrt av fire store kjeder. Tendensen i dagligvaremarkedet i Norge er et stadig mer begrenset utvalg av mat. I vårt naboland Finland er utvalget nesten det dobbelte, selv kriserammede Island har et større matmangfold en det vi har I Norge.
Om vi vil beholde det lille mangfoldet, det lille ekstra, så er det opp til oss med-produsenter. Støtt opp om den stedsegne maten, stikk innom en lokal pølsemaker og kjøp noen godsaker med hjem. Ta gjerne turen til pølesmakerne i Aurskog som ligger 5 mils kjøring fra Oslo sentrum. Der får du kjøpt gode unike kjøtt og pølseprodukter som du bare får kjøpt akkurat der, og ikke i en av de 12 000 kjedebutikkene i Norge der nesten alle selger pølser fra den samme leverandøren.
* Slow Food medlemmer liker å kalle seg med-produsent som er et mer forpliktende ord å bruke i forhold til ordet forbruker.
RELATERT INFORMASJON:
Hjemmesiden til Aurskog kjøtt