Østby Gård

by admin on 18/05/2009

asparges_w500-2

Tenk på ordene, sexy, sensuell, sødme, sol, sprøhet, saftighet, syrlighet, vår, frisk, fersk, nytelse, lykke og åpenbaring. Sammenfatt så alt i et enkelt ord. For meg ble dette enkelt og dreide seg om en grønnsak jeg spiste sist mandag klokken 14:32. En fersk grønn asparges rett frå åkeren. Verken mer eller mindre.

Jeg befant meg i aspargesåkeren til Trygve Tvedten på Øsby Gård. Gården ligger i Vestfold, nær Larvik og tettstedet Tjølling. Trygve knekte av noen arparges og rakte meg. – Smak på disse. sa han. Asparges har ikke vært det samme siden, denne solfylte 18. maidagen 2009. Jeg husket en episode med Hugh Fearnley-Whittingstall på sin gård River Cottage dro avgårde på sin moped for å skaffe fersk nyplukket aspages til sin vårfest. Litt jåleri og sløsing med tid tenkte jeg da, fullt forståelig i dag. Trygve på Øsby Gård supplerer:

– Asparges skal plukkes ved soloppgang og spises før solnedgang.

Fersk Asparges
Fersk asparges er optimal de første timene etter plukking og forfaller siden i smak. Norge spiste i 2008 1300 tonn asparges hvorav norsk asparges stod for 2%. Vi spiste i underkant av en halv bunt asparges hver. Sannsynlig var det aspargesen fra Chile eller Spania. Ved korrekt lagring kan man grovt si at en asparges er holdbar i et par uker. Hvor fersk kan en asarges fra Chile i beste fall teoretisk være undrer jeg? Trygve svarer: Om vi tenker oss at asparges høstes i Chile på mandag, går med fly til Amsterdam på tirsdag, trailer til Oslo og grossisten på onsdag kan asparges være ute i butikken på torsdag. Plusser man på en dag eller to ekstra på de ulike tranportledd så er det kanskje mer realiatisk. Sistehåndshåntering i butikk er også vesentlig for smak.

Asparges kvalitet
Har du tilgang til norsk asparges så kjøp. Det er en ekslusiv sesongbetont vånytelse som varer frem til St. Hans. Resten av året blir det importert asparges. Hva skal vi så se etter for å finne en smakfull asparges? Trygve forteller: – En asparges skal ha et tett lukket hode, den skal ikke ha åpnet seg eller begynt å spire. Formen skal være jevn og fin og aspargesene må ikke være inntørket. Asparges sorteres og kappes i jevn lenge og deles inn i 5 ulike kvaliteter der også diameter på stilken er avgjørende. 8-12 mm, 12-16 mm osv.

Asparges markedsføring
Trygve Tvedten har skjønt hva markedsføring dreier seg om. Det gjelder å selge smaken, opplevelsen og nytelsen og la munn til munn metoden gjøre resten. Østby gård har tatt i mot skolelever, kokker, jounalister og andre. Trygve forteller om asparges lar de smake på aspargesen. Alle drar de fra gården med et smil om munnen og smaksløker i høyspenn. Og forteller om opplevelsen videre, akkurat som jeg gjør nå.

RELATERTE LINKER:
Verdens beste asparges, fra din egen have
Slik lager du aspargesrisotto
Aspargesgårdens hjemmeside

Print Friendly, PDF & Email

{ 2 comments… read them below or add one }

Irma May 14, 2014 at 11:34

Dear Sir

Two women from Lithuania are looking for a seasonal job in Norway. We would like to work at your farm. We have lots of experience in work in gardens.
We have planted apple trees and picked apples for few seasons. We have worked at *Hardanger Saft- og SiderfabrikkLekve Gard, Ulvikv. Nils J.Lekve5730 Ulvik, *if you need recommendations, please, contact Nils. We have experience in other farm works too. We have painted houses, picked berries (raspberries, strawberries and cherries), helped with juice making and bottling, planted decorative firs and firs in the woods.
We are hoping to be useful at your farm too. We are looking forward to hearing from you.

*Irma & Jurga*

admin January 4, 2015 at 13:12

You have to contact the farms yourselves. There are even more farmers, etc. on http://slowpix.org/.

Leave a Comment

Previous post:

Next post: