Fiskeriet i Sandvika

by admin on 21/09/2011

Jon Rydland Steen i Fiskeriet i Sandvika

Mursteinsbygningen ved togstasjonen i Sandvika huser en flott fiskebutikk med kunnskapsrike fagpersoner bak disken. Fiskeriet som butikken heter oser av kvalitet og matglede.

Slideshow Mapreference Nettside Facebook

Vi i Slow Food tok turen innom en tidlig morgen for å slå av en prat med daglig leder Jon Rydland Steen og høre om hverdagen som fiskehandler. En islagt disk møtte oss.  Kaffe? spør Jon og praten er i gang.

Fisk skulle bearbeides, fileteres og danderes pent og appetittvekkende i disken. Vi fikk se blant annet krølltorsk, skate, uer, villaks og kveite finne sin plass i disken. Sjømaten hadde gått i en ubrutt kjølerekke fra fangst-stedet og frem til butikken. Kvaliteten sjekkes med alle sanser. Jon tar på, ser på og lukter på fisken og gjør sine vurderinger.  Det tar et par år å lære seg dette med å vurdere kvalitet og innarbeide gode rutiner i behandling av fisk, forteller fiskehandleren.

Fisk må også modnes på lik linje med kjøtt for å få en optimal smaksopplevelse, forteller Jon. Fisken blir fastere i strukturen, lettere å jobbe med samt at modningen utvikler smaken. (Et søk på nettet i etterkant om modning av fisk kom opp med faktadokumentet Superfersk versus lagret laks, Hva er best?– PDF)

På bakrommet ble det stekt fiskekaker inneholdende ekte og rene råvarer. Fiskekakene de produserer har en høy prosentandel ren fiskefilét. Så å sammenligne disse fiskekakene med lavprisbutikkenens fiskekaker på kvalitet og pris som mange gjør, blir helt feil. Ren fiskefilet koster mere enn potetmel. Fiskefilét fra ferskfanget fisk fra havet koster mer enn *fiskeråstoff. Av egenproduserte godsaker så kan Fiskeriet også tilby flere typer smaksatt smør, røkelaks, fiskegrateng med mer.

Fiskebutikken fører utvalgte kvalitetsprodukter fra norske nisje- og småskalaprodusenter. Smør og ost fra Avdem på Lesja, pølser fra Idsøe i Stavanger, klippfisk og tørrfisk fra Dybvik i Ålesund, eplesaft fra Ringi på Tanum og økologiske egg fra Korsvold Gård på Hvaler. Fiskeriet kan også tilby mange godsaker fra utenlandske produsenter innen konserverte grønnsaker, olivenolje, eddik og krydder. Sammen med salat, sitron, dill og andre urter som de også har, kan du lett lage et trestjerners måltid med råvarer kun fra Fiskeriet.

Det har vært fiskebutikk i lokalene de siste tredve år, forrige eier Fredrik overlot driften til Fiskecentralen i 2010 som nå eier Fiskeriet i Sandvika i tillegg til Fiskeriet på Youngstorget i Oslo.

Med Fiskecentralen inne på eiersiden og dyktige medarbeidere samt førsteklasser råvarer er Fiskeriet et selvsagt valg for kunder som søker gode råvarer og unike matopplevelser. Med gode tips fra Jon og Lien på kjøpet blir dette fullkomment.

Benevnelsen fiskeråstoff er ullen og ubestemmelig og kan være alt fra ren fisk, fiskeavskjær, skinn og bein. “Ikkje bra”.

Print Friendly, PDF & Email

Previous post:

Next post: