Fra gård til gaffel

by admin on 22/09/2010

Matidentitet blir det når: – du nyter god mat, vet hvor den kommer i fra og om den er laget uten å skade. Første aktiivtet i nyetablerte Slow Food Asker og Bærum Convivum forsøkte å favne alle de tre grunnleggende Slow Food pilarene, god, ren og rettferdig.

Conviviumets plan var å besøke matprodusentene og så spise mat fra dem i etterkant. Øverland Andelslandbruk, Persbråten Gård og spisestedet Hos Oss på Stabekk ble aktørene i fra gård til gaffel aktiviteten som hadde en økologisk profil.

Måltidet som deltagerne inntok på spisestedet Hos Oss på Stabekk var Norges nasjonalrett får-i-kål , som består av kjøtt fra sau/lam, poteter og hodekål. Dette måltid hadde fått en ekstra dimensjon i og med at vi hadde besøkt andelslandbruket som lå få kilometer unna. På Øverland Gård ligger Norges første og største andelslandbruk som er økologisk drevet. Nærmere 300 andelshavere dyrker et stort spekter av grønnsaker sammen. Her ble de økologiske beate potetene til måltidet høstet dagen i forveien. Kjøttet som ble servert kom fra Persbråten Gård. Lammet hadde blitt slaktet få dager tidligere, hengt opp til mørning og delt opp før det ble levert til restauranten. På Persbråten Gård fikk deltagerne tatt gården nærmere øyesyn, snakket med sauebonden og høre om hans hverdag. Hans gjeterhunder som var i aksjon i bakgrunnen i full jobb med å samle inn sauer; et flott skue i kulturlandskapet på Skui i Bærum.

Måltidet etter den to timer lange rundturen i Bærums mat- og kulturlandskap hadde fått en signatur og en identitet. Deltagerne hadde fått et par timer i friluft denne kjølige septemberkvelden samt lært noe om økologisk matproduksjon og andelslandbruk. Og som de selv sa: – besøkt flotte steder i sitt nærområde de knapt visste fantes og var så flotte.
Innehavere på spisestedet Hos Oss hadde fått kontakt med en ny lokal leverandør og informasjon om økologisk andelslandbruk.

Aktiviteten til Slow Food Asker og Bærum var et bidrag i nettverksbygging mellom lokale mataktører og forbruker med mål å skape de gode lokale matoppevelsene. Det er som kokken Arne Brimi pleier å si: – det gjelder å skape indetitet, troverdighet og bygge forventninger opp mot det måltidet som skal komme.

RELATERT INFORMASJON:

bilderSlow Food Asker og Bærum

 

Print Friendly, PDF & Email

Previous post:

Next post: