Korsvold gård

by admin on 30/06/2010

korsvold_w500

Korsvold gård driver økologisk landbruk på Hvaler. På Kirkøya har en urban familie slått rot sammen med 60 sauer av typen gammel norsk spælsau og 200 høns. De lever av markens grøde i form av nennsomt dyrkede grønnsaker. Korsvold gård selger sine flotte produkter til nærmiljøet og utvalgte steder i hovedstaden.

Det mest spennende med jord til bord, vårt lille bidrag til å synliggjøre våre småskala og nisjeprodusenters fantastiske arbeid, er at vi vet aldri på forhånd hva som venter oss.  Den røde tråden har likevel vært entusiasme, fantastiske produkter og utfordringer med distribusjon og salg.

Familien på Kirkøya hadde tatt med seg et innarbeidet kontaktnett fra bylivet som de nå utnyttet. De så ikke på distribusjon og formidling av sine produkter som den  største utfordringen.  Selvoppnevnt ”gårdsgutt” Dag Thorenfeldt  dagpendlet mellom jobb i Oslo og Hvaler. Kona Else drev gården, godt hjulpet parets tre barn.

Vi, fotograf John og undertegnede, fikk en hyggelig prat ute på gårdstunet med tilhørende omvisning denne lune kvelden siste dagen i juni. Det er flott med entusiastiske mennesker som trives med det de holder på med og som har et hav av konstruktive innspill om hvordan vi bør forvalte jorda og drive bærekraftig matproduksjon i Norge.

En kobling til siste faktaopplysning fra matminister Brekk om antall  bønder i Norge dukket opp i minnet: Om 20 år vil 1/3 av norske bønder være borte, noe annet vil være å tro på julenissen, mente han.  Landbruksminsteren burde tatt seg en tur ut hit til Hvaler, tenkte jeg, og fått med seg positive og nye tanker om gårdsdrift, mangfold, distribusjon, matglede og helse.  Alt dette henger sammen, mente paret på Korsvold Gård. Statsekretær Heggen burde slått følge på turen; han trenger det virkelig etter sine uttalelser. På Landbruks- og matdepartementet inne i Oslo er det fort gjort å tro på den oppleste og vedtatte sannheten: at all norsk mat er trygg, god og verdens beste. Alt går gjennom kverna til Nortura og Tine. Salget sluses gjennom de fire store aktørene på dagligvaremarkedet.

Hønsedriften på Korsvold Gård var en fryd for øye og sinn. Små besetninger med et mangfold av hønsetyper som tuppet omkring, klukket og trivdes.  Ikke ulikt det bildet som reklamebyråene vil ha oss til å tro på. Kos, lykke, fred og fordragelighet, alt i et perspektiv for evigheten. Sånn er ikke virkelighetens verden. En vanlig høne lever innestengt i bur uten dagslys hele livet og har et A4-arks areal å boltre seg på.

Når du neste gang ser en eggpakning merket Korsvold Gård, løp og kjøp. Du får 6 økologiske egg av ulik størrelse og farge fra høner som har hatt et godt liv. Du støtter samtidig opp om en mer spennende og mangfoldig norsk matproduksjon.

Gårdsbutikken på Korsvold Gård holder åpent på tirsdager mellom 10 og 16. Adressen er Stopp 26 på høyre side rett før Korshavn. Du får i tillegg med deg en flott tur ut i det norske kulturlandskapet. Det å snakke med matprodusenten, se gården og dyrene, gir maten og måltidet mer mening.

Du er kanskje på vei til å bli en ekte slow food’er på vei bort fra å være forbruker til å bli en ansvarlig med-produsent og en del av den nye gastronomien.

RELATERT INFORMASJON:

Gårdens hjemmeside

Print Friendly, PDF & Email

Previous post:

Next post: