Maaemo

by admin on 25/01/2011

Maaemo – økologisk matlykke. 100% økologiske Maaemo serverer en 9 retters meny hovedsaklig basert på lokal norsk mat. Esben Holmboe lar råvarene spille 1. fiolin, de rene, rotekte og ærlige smakene blir nennsomt tryllet frem. Og ifølge kritikerne så fremfører orkesterleder Holmboe og hans stab en økologisk matsymfoni i verdensklasse.

RELATERT INFORMASJON:
Maaemos nettsideKartreferanse

(Alle bilder er hentet fra Maaemos nettside.)

At det kommer en ny topp restaurant i hovedstaden er i og for seg ikke så spesielt, at de har fokus på kortreiste råvarer og er 100% økologisk er mer imponerende.

Annmelderne har vært positive til Maaemo, sist omtalen fra Robinson og Fredag i Magasinet 15. januar som spår at dette kan bli en internasjonal gourmetsnakkis; og det i januar hvor ikke akkurat man kan høste all verden av lokal økologisk mat.

Gledelig er også en del av filosofien bak er å besøke de stedene man får råvarene fra, som f.eks Holli Mølle i Spydeberg hvor det ble luktet på ferskt mel. (bildet over) Det gir sikkert en ekstra dimensjon når råvarene skal bearbeides og de rene og ekte smakene skal lokkes frem.

Media har vært slurvete og unyanserte i beskrivelsen av økologisk mat og økologisk matproduksjon og er blitt som en gjøkunge i det norske matlandskapet.Det er derfor gledelig at drivkreftene bak Maaemo nyanserer bildet. John Frede Engdahl har med Kolonihagen abonnement, bakeri og kafe gjort økologisk mat kul, spennende og attraktiv. Få uker etter at Maaemo åpnet er i hvert fall kritikerne overbevist, norsk økologisk mat er faktisk i verdensklasse.

La oss håpe at flere følger etter og velger den kortreiste og økologiske maten. Maaemo er et flott eksempel på det vi i Slow Food betegner som den nye gastronomien. God mat produsert slik at den ikke er til skade for verken dyr, natur eller mennesker.

De gode og lokale råvarer finnes i Norge men er dessverre ikke lette å finne. De 4 store kjedene har kun unntaksvis småskalamat i sitt sortment. På Bondens Marked og i speisalbutikker er bedre steder å lete. Informasjon om lokal norsk småskalamat finnes på finngodmat.no , Slow Food Oslo’s Jan-Tore Egge har samlet nærmere 800 adresser med utsalgssteder og småskalaprodusenter.

Grøndalen gård

Et eksempel på fraværenhet og kjedenes manglende interesse for å ta inn “kortreiste” produkter er ferskosten Nyr fra Grøndalen Gård på Nes, benyttet i rett nummer 4 på Maaemo, «Rødbet og Nyr»,en ost som forøvrig ble kåret til årets produkt i Oslo og Akershus 2010, er fraværende i fullsortimentebutikkene i hovedstadsområdet.( Den fines i et kjøleskap på bakrommet til Fenaknoken) En økologisk ferskost som kun har 6,4% fett og kan erstatte fløte og rømme i mange matretter er ikke spennende nok for butikkkjedenes innkjøpere.

(Digresjon. For et tiår siden så var det kun nerder og spesielt interesserte som brukte Mac, i dag så er datamaskinen nesten blitt allemannseie. Omveien har vært via iPod og iPhone. Jeg kom til å tenke på en YouTube video om iJam med fokus på å presentere god mat på en proff og “mac-aktig” måte. Paralellen med Kolonihagen og Maaemo er jo åpenbar; der ren, enkel og delikat presentasjon er toneangivende i det de gjør. La oss håpe at økologisk og kortreist mat også blir på moten. Til glede for produsenten, dyrene, naturen og oss med-produsenter.)

 

Print Friendly, PDF & Email

Previous post:

Next post: