Ramme gård

by admin on 04/06/2009

ramme_w500

Ramme Gård ligger ved Hvitsten i Akershus og er bygd opp etter øko-“logiske” idéer og skal inspirere til økt samspill mellom bærekraft, miljø og kultur.

Gården har vært drevet økologisk siden 1986 og produserer grønnsaker, urter, mel, egg, svinekjøtt og storfekjøtt som selges i gårdsbutikken.

Slow Food Oslo med “jord til bord” prosjektet besøkte Ramme Gård før åpningstid og gårdsbestyrer Håkon Nesheim viste oss rundt på gården. Vi så økologiske egg bli fraktet fra hønseriet til butikken hvor de var klare for salg minutter etter klekking. Et flott eksempel på kortreist og økologisk mathåndtering.

Håkon tok oss med til gartneriet med nydelige økologiske tomater. En prøvesmak på en moden tomat tok meg tilbake til mine årlige somrmerbesøk til Italia og Liguria. Her var lukt, smak, sødme og syrlighet i perfekt balanse. De modne tomatene ble hver dag plukket og fraktet til utsalget.

Gårdens smågriser var et fornøyelig skue der de lekte på utearealet. På enga ved siden av grisene beitet kuene, som forsynte gården med melk. Nabo og osteprodusent Den Blinde Ku kjøper også noe av melken fra Ramme Gård. Gårdsbestyrer Håkon fortalte at han hadde levert speltkorn til Holli Mølle som vi har besøkt tidligere.

Gartnerne på gården var også i full aktivitet med å klargjøre til helgens hage- og vårfest. Gården ventet storinnrykk av mennesker som ønsket å kjøpe gårdsprodukter foruten busker og stauder fra gartneriet i tillegg til å overvære diverse kulturelle opplevelser.

Vi i Slow Food har sett på Ramme Gård frå vårt ståsted, veien fra jord til bord. En vei som har vært et behagelig følge den tiden vi besøkte gården. Ta turen innom Ramme Gård for en langsom dag. Legg igjen stresset hjemme og ta deg tid til å glede deg over dyr, natur og mennesker i balanse.

Oppvarming av gården er basert på flis og kvist fra egen skog. Fremtidsplaner er det nok av, et Munch -galleri og en overnattingsdel er under bygging. Ramme gård utvikler seg stadig videre med de økologiske, bærekraftige og kulturelle elementene godt integrert i alle gjøremål.

RELATERT INFORMAJON:
Videosnutt fra Ramme Gård (YouTube)
Hjemmesiden til Ramme Gaard (ekstern link)

Print Friendly, PDF & Email

Previous post:

Next post: