Vestre Bjølsund gårdsbutikk

by admin on 12/06/2010

bjolsund_w500

Gro Lunde driver en gårdsbutikk sentralt plassert langs veien mellom Moss og Råde i Rygge. Rygge befinner seg på et ra med svært fruktbar jord og et gunstig mikroklima og dette gjør at Rygge sammen med områder som Lier, Toten og Jæren forsyner store deler av Norge med mat.

Tekst og bilder John Tollefsen

Utvalget i gårdsbutikken består av egenproduserte varer foruten lokalt produserte varer som grønnsaker, ost, frukt, bær hvor alt er merket med hvor det kommer fra. I tillegg har de et rikholdig utvalg av gratis oppskrifter. La deg ikke lure av den minimalistiske websiden og reis til Rygge. Du vil få tilgang til matvarer av utsøkt kvalitet i tillegg til at du kan snakke med Gro Lunde om mat fra jord til bord. Hun er svært bevisst når det gjelder alt som har å gjøre med mat og har mange tanker om produksjon og tilbereding av mat.

Jeg kunne sikkert vært der mye lenger, men i løpet av de to timene vi var der, rakk hun bl.a. å nevne at vi spiser for lite høne og for mye kylling, hun foretrekker å lage maten fra grunnen av og prøver alltid å unngå å kaste mat, mannen hennes kan kjenne forskjell på smaken av poteter som er dyrket på to forskjellige jorder, egg har holdbarhet på mye mer enn 4 uker, men vi må følge EU-reglene og kaste dem etter kun 4 uker, barn med ADHD bør unngå melk, gluten. tilsetningsstoffer og sukker, hvis de fortsatt bråker kan de få medisiner, hun har en kunde som hun tror kjøper mer enn hun er i stand til å spise, hun setter så klart pris på å få solgt varene, men ikke at kunden kaster dem etterpå, de fleste vet ikke hvor mye maten egentlig koster(1), prisene i supermarkedene er kunstige, middagen er tilstrekkelig tilberedt på forhånd når mor ønsker å gjøre den ferdig etter å ha kommet hjem fra jobben, en norsk bonde kan ikke livnære seg på 100 mål jord bortsett fra hvis kulturen er arbeidskrevende, Gro spiser ikke mat som er sukret, dette bidrar til at hun er i stand til å oppfatte sødme i mat som er kjent for å ha sur smak, hun ønsker å ta i bruk deler av grønnsaker som ikke blir spist, f.eks. bladene og stilken på blomkål, løvetannblader smaker like godt som ruccola, kundene får lov til å kjøpe kun et egg, en halv kålrot, et egg alt avhengig av forbruket til kunden, nordisk mat inneholder mye antioksidanter og har høy næringsverdi, vi har mistet mye kunnskap om mat i løpet av de to siste generasjonene, vi skal kjenne sødmen til maten uten å bruke sukker, gressløk har sødme, grønnkål kan erstatte spinat, spis all maten og kjøp kun det du trenger, oregano inneholder mer antioksidanter og smaksstoffer enn hvitløk, bruk bladene og ikke bare knollen på fenikkel.

Gro ønsker å starte en butikk vegg i vegg med gårdsbutikken hvor hun skal selge hjemmebakte bakervarer og grønnsaker som er ferdig tilberedt til f.eks. wok eller tomatsuppe. Kjøkkenet skal tilrettelegges for kvinner med bl.a. variabel arbeidshøyde.

Hun dyrker urter som sitronmelisse og gressløk i en liten urtehage i tillegg til Matine tomater i et lite drivhus. Tomatplantene gror i jorda hvor de henter smaken fra.

Vestre Bjølsund gård dyrker ca 50 mål økologisk og 500 mål konvensjonelt, for det meste løk på sistnevnte. De dyrker økologiske tidligpoteter som Juno og Ostara, økologisk havre i tillegg til økologisk blomkål, kålrot og grønnkål og økologiske gulrøtter.

De fikk ødelagt en avling med økologiske gulrøtter av et insekt kalt gulrotsugeren for en tid tilbake som igjen gjør at en økobonde trenger å kjenne insektenes liv og levnet, bl.a. når de svermer. I tillegg dekker de grønnsakene med noe jeg kalte en duk, men som er et nett for at varmen skal kunne slippe ut. Mao. er nettet hovedsakelig for å holde insektene ute. Godt nettvett inkluderer å ikke ta av nettet når det er varmt, fordi insektene trives i varme, og å ta av kun en del av nettet ad gangen.

Siden de driver økologisk, bruker de kløver til å tilføre nitrogen til jorda i tillegg til at de får kumøkk av naboen som også driver økologisk. Dessuten praktiserer de noe som kalles vekstskifte dvs. at de unngår å plante de samme plantene flere år på rad for å ikke utarme jorda.

1. Fremtidig matforsyning (ekstern link)

RELATERT INFORMASJON:

Gårdens hjemmeside

Ta gjerne turen innom Vestre Bjølsund gårdsbutikk som ligger ved Riksveg 118, rett over veien for Rygge brannstasjon.  Adresse: Ryggeveien 297, 1580 Rygge

Gårdsbutikken er åpen mandag til torsdag 10 – 17, fredag 10 – 18 og lørdag 9-15

Kontakttelefon:69 26 00 61

Print Friendly, PDF & Email

Previous post:

Next post: