Holli Mølle

by admin on 18/04/2009

holli_molle_w500

mølle i Spydeberg steinmaler kortreist og økologisk korn. Holli Mølle er opptatt av de gamle og originale kornsortene som ikke er foredlet og tuklet med.

Slow Food Oslos jord til bord redaksjon besøkte møller Terje Nesje på hjemmebane i mølla i Spydeberg i Østfold lørdag 18. april. Vi ville vite hvordan hverdagen var for en liten og ikke ”industriell” møller.

Terje tok i mot oss inne på kontoret og kunne på en enkel og lettfattelig måte beskrive kornets historie og kom med med nesten musikalske beskrivelser av lukten det blir i mølla etter å ha kvernet de ulike originale korntyper. Enkorn, verdens eldste korn samt emmer, mora til spelt og spelt ble lovprist av mølleren.

Den entusiastiske møller tok gjerne turen innom barnehager og skoler i nærheten gjerne med sin lille bærbare mølle for å lære bort og forklare veien fra korn til bord til lydhøre barn.

Kortreist og økologisk skal det være for mølleren. 40 samarbeidende gårder leverer økologisk korn til Holli Mølle. Forhåndstester og gjennomsnittsprøver av partiet kvalitetssikrer kornet som leveres. Gamle prinsipper og moderne teknologi sikret et rent korn inn i steinkvernen. Steinkvernen stilles inn, det luktes, høres og føles for å gi det optimale mel. (En prosess og metode ikke ulik den kaffebrenneren på Tim Wendelboe hadde, og vi fikk observere under et besøk)

Terje Nesje lærte sine ferdigheter av en gammel møller fra Sarpsborg. Siden miljøet er lite for mølleryrket i Norge så har Terje Nesje kollegial omgang i Sverige og Danmark.

Holli Mølle har også klart å få til gode ordninger med distribusjon og salg til bakerier samt fått sitt mel inn på Sunkost-butikkene i Norge. Terje avslutter med å fortelle om sitt perlekorn som han har veldig tro på. Perlekorn fås i variantene spelt, bygg og rug. De kan tilberedes som ris og gjerne som risotto.

RELATERTE ARTIKLER/LINKER:
Holli Mølle
Sunkost.no
Full fart for Holli Mølle ( Regjeringen.no)

Print Friendly, PDF & Email

Previous post:

Next post: