Holen gardsysteri

by admin on 08/05/2010

holen_w500

I Bjørnsons rike Gausdal ligger det et flott lite ysteri. Ved Segalstad bru svingte vi i jord til bord redaksjonen til venstre og kjørte 1 ½ kilometer oppover riksvei 255, svingte nok en gang til venstre, 500 meter opp bakken til Holen gard.

I ysteriet og gårdsbutikken tok Inger Elisabeth Holen imot oss i gårdsutsalget som er vegg i vegg med ysteriet. Melken til ysteriet kommer fra gårdens kyr og er upasteurisert, noe som bidrar til mer smak og karakter.
Osteproduksjonen startet med kurs i 2003 hos Pascale Baudonnel som har lært opp mange norske bønder til å starte med ysting. Eiker Gårdsysteri som ”jord til bord” besøkte i 2008 er et annet eksempel.
Holen Gårdsysteri sin pultost er grynete i konsistensen og mild i smaken. En smak som riktignok utvikler seg over tid ettersom osten modnes ytterligere ved lagring. Pultosten er laget av skummet melk som tilsettes en melkesyrekultur. Osten has i kar og klede passes nøye under modningen. Prosessen stoppes når osten har riktig farge, lukt og konsistens. Dette er en manuell vurdering som ysteren gjør. Tilførsel av salt stopper opp modningen og karve tilsettes for smakens skyld.
Ysteriet er tilknyttet Pultost BA, et samarbeidsprosjekt mellom en rekke småskalaprodusenter av pultost i Hedmark og Oppland. De samarbeider om å bevare tradisjonene samt videreutvikle og gjøre pultosten mer kjent.
Et bi-produkt av pultosten er den fraskilte fløten. Av den lager Inger en god og prisbelønnet rømme med en fabelaktig balansert og syrlig smak. Hennes syrnede ferskost er også noe som ysteriet har høstet gjetord om. (Etter besøket hos Holen dro vi videre opp til Kulturstua i Ro, der fikk vi servert vannbakkels med syrnet ferskost fra Holen Gårdsysteri og røkelaks. Noen fabelaktige og uforglemmelige munnfuller.)
Ysteriet selger sine produkter i gårdsbutikken, til utvalgte butikker i nærområdet og på Bondens Marked. Holen Gårdsysteri er også tilknyttet Gudbrandsdalsmat, et samarbeidsprosjekt mellom likesinnede småskalaprodusenter. De samarbeider om salg, markedsføring og presentasjon av de gode, lokale smaksopplevelsene som en helhet.

RELATERT INFORMASJON
Gårdens hjemmesideKartreferanse

Print Friendly, PDF & Email

Previous post:

Next post: