Kulturstua i Ro

by admin on 08/05/2010

ro_w500

Det ligger et sted bak den evige sne er kanskje slik Bjørnson ville sagt det om han skulle ha ytret noe om Kulturstua i Ro i Gausdal. Langt inne i en dal høyt oppe i lia finner du et mat- og kultursted i særklasse. Jord til Bord tok turen innom i begynnelsen av mai i år.
Kulturstua skriver på sine hjemmesider: I Kulturstua i Ro gir vi gjestene våre en smak av innlandet og forener ”de beste nordiske tilberedningsmetoder og kulinariske tradisjoner med impulser utenfra”. Ruud gård er en fjellgård med gamle tømmerhus og bratte jorder. Her finnes hester og høner, urtehager og blomsterbed i mange etasjer. Kulturstua tar imot gjester i både store og små grupper. Det må bestilles på forhånd siden det tar noen dager å lage god mat fra bunnen av.
Det skulle bli spennende å finne ut om profilen på hjemmesidene var i samsvar med virkeligheten. Vi ankom gården i et flott vårvær. Bekken sildret og sola varmet.

Tor Jacobsen og Lina Dybdahl tok imot oss midt i stillheten og travelheten. De var opptatt med forberedelsene til en konfirmasjon noen timer senere. Vi hadde en avtale om å overvære matlagingen, slå av en prat og ta noen bilder, mens de holdt på med sitt.
Det Lina og Tor gjør i Ro er ikke enkelt å beskrive. De klarer på et forunderlig vis å koble natur, markens grøde og lokale tradisjoner opp mot det kulturelle på en troverdig og naturlig måte. Et eksempel er karvekål som ble forbundet med kulturpersonligheter som Bjørnstjerne Bjørnson og Sigrid Undset. De plukket karvekålen på gården og brukte tradisjonsrike oppskrifter. Til maten hørte det selvfølgelig med en god historie. Jeg vil spise våren som Bjørnson ville sagt det om han hadde fått karvekål. Lina og Tor er glade i å reise og liker å ta meg seg impulser utenfra som de nennsomt har nyttiggjort seg av hjemme på gården.
Vi ble med på kjøkkenet, tok en tur på stabburet, i røkeriet og urtehagen. En matbit ble det også tid til. Vi husket godt vannbakkels med kremost fra Holen Gardsysteri med røkelaks, smørstekt gjedde og det ”smørbare” kjøttet.

RELATERT INFORMASJON:
Hjemmesiden til Kulturstua i Ro

Print Friendly, PDF & Email

Previous post:

Next post: