Jensvoll Fisk

by admin on 10/06/2011

På Haslum i Bærum ligger en flott liten fiskebutikk. Hos Liv Seppelæ og Kjell Jensvoll får du sjømat av god kvalitet. Hyggelig matprat, råd og tips om tilberedning er inkludert i handelen.

RELATERTE INFORMASJON:
Kartreferanse: Kirkeveien 69B –  Nettside: Jensvollfisk.no
ÅPNINGSTIDER: Mandag stengt, Ti -Fr: 10-17.30 Lø: 10-15:30
Slik steker du hvalbiff (ekstern link)

Kjell Jensvoll stod flere år på Esso-stasjonen rett over veien og solgte fersk fisk fra sin hvite, stasjonære tilhengervogn, De siste 5 årene har han holdt hus innendørs i Kirkeveien 69b. Det er ingen 9 til 4 jobb å være fiskehandler når fersk fisk og prima kvalitet skal opprettholdes. Liv og Kjell drar hjemmefra i Drøbak 5:30 hver morgen og inn til Fiskehallen i Oslo. Der kontrolleres kvaliteten på den bestilte fisken før veien går ut til Haslum hvor disken skal fylles opp. Etter stengetid skal det rengjøres, før de tar fatt på hjemveien. Klokka blir vel nærmere sju på kvelden før de er hjemme.

Slow Food’s Jord til Bord redaksjon tok turen til fiskebutikken en tidlig fredags morgen. Fersk sjømat fra Fiskehallen i Oslo skulle bearbeides og danderes i disken slik at alt var klart til kundene ankom butikken litt senere.

Og hva kjennetegner en fersk fisk, spør vi Kjell.  Øya, gjellan, fasthet og friskhet, kommer det kjapt på klingende nord-norsk. Kjell tar opp en fisk og peker, trykker og viser hvordan det skal være. Øya skal se klare ut og ikke bule utover, gjellene skal være friske og røde, trykker du med fingeren på fisken skal det ikke bli et søkk etter trykket. Den skal være fast i fisken og lukte sjø.

Liv forteller engasjert og beskrivende om å bake et helt stykke breiflabb i ovnen, en filét surret med bacon, 40 minutter i ovn på 200 grader. Matlykke. Kjells favorittfisk er brosme. Stekt som seibiff med gulrot og appelsin, da er han fornøyd. Kunnskap om råvarene og hvordan du skal få gode måltider sitter i ryggmargen på det trivelige paret.

Måsegg, østers, hjemmelaget røkelaks, uer, ørret, steinbit, breiflabb, blåskjell, reker, krabbeskjell og mye mer finner sin plass i disken. Det er klart for fredagshandel.

Om jeg skulle ta frem en oppskrift og legge inn i artikkelen, hva kan være passende der, spør jeg Liv.  Hva med å trekke frem hvalkjøttet, det er sesong nå og ut i august. Jeg er helt enig. Verdens beste biff; den får du hos fiskehandleren, tilføyde jeg.  Hvalkjøttet er også flott å bruke til roastbiff, bind det opp, surr litt i pannen for stekeskorpe og så inn i ovnen og bearbeid kjøttet som en vanlig roastbiff. (200 grader ovn og 65 grader kjernetemperatur).  Kjempegodt, repliserer Liv.

Fotograf John Tollefsen og jeg takker for besøket og skrider ut i duskregnet denne tidlige junimorgenen.  Som ihuga Slow Food’ere gleder det når vi møter entusiaster som Liv og Kjell. De har kunnskap om fisken, hvor den kommer i fra, hvordan den skal oppbevares, bearbeides og tilberedes; en kunnskap de mer enn gjerne gjerne deler med kundene.

Print Friendly, PDF & Email

Previous post:

Next post: